Capita selecta

31. dec, 2014

Ik kan intussen weer stappen, met nog enige minimale hinder maar niet dat ik me beperkt voel in actieradius, en dat is het voornaamste. Leuk dat we uitgenodigd zijn. Mijn echtgenoot heeft zijn uurrooster vandaag gekregen maar ik heb er nog geen kennis van genomen. Hij staat met de nacht en ik zie hem dus niet, maar we zullen het er dit weekend over hebben welk weekend het beste is van de twee die je voorstelt. Ik zal het ook aan mijn moeder voorleggen, want die zal wellicht graag meekomen. Dan zouden we met zijn drieën zijn. Ik zou het ook de kinderen kunnen voorleggen, wellicht dat het mijn dochter interesseert. Dan zijn het er vier. Ik vind het geweldig dat je in de rusthuizen poëzie ten beste gaat geven. Want alles van waarde is weerloos. Voor veel bejaarden is het een grote troost dat hen geestelijk voedsel wordt geboden dat enigszins boven het maaiveld uitstijgt. Zeker als het om de oude en toen nog bekende poëzie gaat. Het is verbazend hoeveel mensen dat nog kennen, van die generaties. Ik denk dat het voor de latere generaties anders zal zijn. Heel goed dat je dat doet. Het is een soort apostolaat. Bedankt voor de wensen. Ook voor jou een spetterend einde en een mooi begin toegewenst samen met je echtgenoot. We hopen jullie in januari te kunnen omhelzen.

30. dec, 2014

Er zit ook stof in voor een documentaire, pakweg op Arte, gezien de Duits-Franse thematiek. De ligging van België heeft ook voordelen, omdat we uitzicht hebben op verschillende taalgebieden. Met je materiaal zou je op een dag een synopsis van een documentaire kunnen uitschrijven. Dat is minder ambitieus als productie, het zou sneller kunnen gaan en het staat een latere film niet in de weg. Integendeel. Het is een fantastisch verhaal dat verteld moet worden. Zonder de wetenschappelijke grond van de zaak uit het oog te verliezen, moeten er manieren bestaan om dit verhaal ook naar de meer populaire media te vertalen. Een radio-uitzending zou een goed begin kunnen zijn. Nog veel minder ambitieus als productie, wat betekent minder duur en sneller. De tactiek is altijd van snel en goedkoop naar traag en duur te gaan.

29. dec, 2014

Volgens mij heb je echt wel een sabbatjaar verdiend. Ik zou een grote wereldreis maken als ik jou was, of een huis kopen, als je nog geen eigenaar bent. Gewoon iets doen dat al die tijd nooit gekund heeft. Er komt nu eens een venster in je bestaan waarin je wat anders kunt doen, voor een keer en voor korte tijd, dus ik zou die tijd zo goed mogelijk besteden, en dat is niet altijd alleen maar werk-gebonden. Er is een leven na het werk en ik denk dat je daar meer kunt van hebben. Het moet ook allemaal niet te snel gaan. Ik zou me niet schuldig voelen als ik jou was. Haal maar goed fiscaal advies over wat je er nu mee moet. Laat het nog maar allemaal op je inwerken en er valt wel wat uit de bus. Goede boeken lezen, je geest stofferen. Ga dus maar lekker op reis en oefen je Spaans en je Catalaans for that matter. Maak van het jaar 2015 een feest in je leven. Je hebt dat echt meer dan verdiend. Je hebt er hard voor gewerkt en op basis van de wet heb je nu recht op je vooropzeg. Alles wettelijk en eerlijk verdiend. Ik zou de eerste weken en maanden bijzonder kieskeurig te werk gaan. Je moet niet iets aanvaarden waardoor je je niet verbetert. Een mens moet er altijd op vooruitgaan en tijden van crisis blijken achteraf ineens momenten van vooruitgang. Vroeg of laat komt er een gouden kans en die moet je dan grijpen.

26. dec, 2014

Leuk je te lezen. Maandag begin ik opnieuw en ga ik weer raadplegen. Intussen huppel ik weer door de dagen met een voet die steeds meer ontzwelt en stilaan beweeglijker wordt. Het voornaamste is dat ik kan rondstappen. Ik ben blij dat je zoon nog eens een gelukkige periode in zijn leven kent. We moeten dat niet gaan bederven met allerlei waarschuwingen. Dat hij er maar eens goed van geniet. Er komt wellicht nog meer dan voldoende ellende op hem af in latere jaren. Ik gun het hem echt dat hij zich kan uitleven en dat hij weer in staat is menselijke relaties aan te knopen. We zullen wel zien of die vriend uit het juiste hout gesneden is. Hou dat maar goed in het oog.

21. dec, 2014

Ik vind het geweldig wat je doet. Er moet toch een manier bestaan om dat onder de aandacht van het publiek te brengen. Gewoon doorgaan met artikels publiceren en dan een ultiem boek erover schrijven. Ik denk dat zulks in het Engels nog zijn publiek zou weten te vinden. Waarom begin je geen website, net zoals ik. We zijn op zoek naar die paar geïnteresseerde mensen tussen zeven miljard anderen, wie het niet kan schelen. Alle middelen zijn goed om het werk onder de aandacht te brengen. Blijven stoempen.

Ne point espérer pour agir, ne point réussir pour persévérer. Er zit een boek en zelfs een film in. Wat een mooi verhaal zeg. Je moet daar geduldig aan verder blijven bouwen en niet bang zijn om te publiceren. Alles wat gepubliceerd is, is van jou. Hoe meer hoe beter. Zeker als het allemaal van een dergelijke kwaliteit is, onderbouwd en wetenschappelijk verantwoord. Ik denk dat je ertoe veroordeeld bent om deze sisyfusarbeid tot een goed einde te brengen. Hier komt me enigszins oneerbiedig een beeld voor ogen van een mestkever die een mestbal, die vele malen groter is dan hij of zij zelf, weet voort te rollen. Ik bedoel dat heroïsch en sorry about the mess.

Zeer interessant en bijzonder ontroerend dit stukje West-Europese geschiedenis, gezien door de ogen van de kleine luiden. Ik heb het artikel met veel interesse gelezen. Ik zal elk element van onze correspondentie met de grootste discretie behandelen. Je kunt me gerust de samenvatting sturen. Ik hoop dat je de moed blijft vinden je werk verder te zetten, want het is verhelderend en noodzakelijk. Wat je weet moet je publiceren, that is the name of the game. Ik heb dankzij jou veel bijgeleerd over de figuur van Magnus Hirschfeld wiens belang voor de homo-emancipatie niet genoeg onder de aandacht gebracht kan worden.