Blog Winter 2015

2. apr, 2015
Direct contact

Hier kunt u rechtstreeks contact met me opnemen. Het is geen aprilvis.

1. apr, 2015

Het is alweer het einde van een seizoen en daarmee tijd dit blogtrimester af te sluiten.

Het zal hopelijk een waar genoegen zijn het volgende seizoen te openen, en maar eens aan de lente te beginnen. Nu het zomeruur gelukkig weer is aangebroken. Van mij mogen ze het zo laten en niet elk jaar weer met dat ellendige winteruur aan te komen zetten.

We hebben de afgelopen drie maanden zo veel mogelijk aandacht aan uw inzendingen gegeven. We danken dan ook onze inzenders, die we hier bij naam zullen noemen, omdat je er toch altijd weer een paar zult vergeten, en dat zou jammer zijn.

Wie van u een link, een idee, een plaatje of een gedicht te delen heeft, mag dat altijd doen via de contactpagina bijvoorbeeld.

31. mrt, 2015

Rondom de hippodroom: de Britse nationale
Hoogtijdag met volbloed-manen in de vlecht.
Het overblijfsel van voorouderlijk gevecht,
Ik heb het opgezocht in de dikke Van Dale.

Want voor een keer ben ik niet ras ter tale,
Bij zoveel bloed en bodem en geboorterecht;
En alles is bij voorbaat in hun voordeel al beslecht,
De vrucht van inteelt bij elkaar om draffinale.

Gesnoven en gehinnikt is er beetje veel.
De koninklijke loge stonk naar cocaïne!
Hoe zit de vork gesplitst in de gespleten steel?

De paarden staan op haver en Ovomaltine,
Ze vreten gras en krijgen extra beendermeel,
Ik eet mijn boterham met sojamargarine.

Pasquino sneak preview
29. mrt, 2015

Mariss Ivars Georgs Jansons (Riga, 14 januari 1943) is een dirigent uit Letland. Jansons werd geboren tijdens de onderduikperiode van zijn ouders, de dirigent Arvīds Jansons (1914-1984) en de Joodse mezzosopraan Iraida Jansone, beiden werkzaam aan de Opera van Riga. Toen hij dertien jaar was, verhuisde het gezin naar Leningrad (nu Sint-Petersburg), omdat zijn vader benoemd was tot tweede dirigent van de Leningrader Philharmonie. Mariss studeerde viool, piano en directie aan het Conservatorium van Leningrad, waar hij cum laude afstudeerde. Hij studeerde verder bij Hans Swarowsky en Herbert von Karajan.

Jansons dirigeerde net als zijn vader het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest als assistent van Jevgeni Mravinski. Hij was vervolgens twintig jaar chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Oslo. In april 1996 stierf hij bijna aan een hartinfarct terwijl hij in Oslo La bohème dirigeerde. Hij herstelde in Zwitserland. Van 1996 tot 2004 was hij chef van het Pittsburgh Symphony Orchestra. Hij was gastdirigent bij onder meer het Boston Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest. Jansons was op de nieuwjaarsdagen van 2006 en 2012 dirigent van het Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker.

28. mrt, 2015

"Ik had eerst een kleine voorstudie gemaakt, maar uiteindelijk is het 1 meter 94 bij 1 meter 40 geworden. Het gezicht alleen is al een meter hoog. Weet gij wat dat betekent? Een groot gevaar op karikatuur. Voor ge 't weet is het een spookkot op de kermis. Daarom: geen attributen, geen dirigeerstokje, niks. En ge moet weten, ik schilder dat eerst al knielend. Het doek ligt op de grond. Foto erbij. Soms is het beter om uw model niet te zien, niet te kennen. Ik liet een fotootje uitvergroten. De pixels waren zo groot als legoblokken.' Hij keek, zweeg. Dan: 'Toen ik het af had, was het snijden zeer, zeer moeilijk. Te veel ruimte boven het hoofd zou het beeld verzwakken, maar te weinig zou hem opsluiten."

David Van Reybrouck in De Correspondent