La fable mystique van MIchel de Certeau steekt van wal met een diepgaande bespreking van Jeroen Bosch.

Bezit

Bezetenheid is zo een beetje het thema van de nieuwsbrief.

Het dagboek is deze maand gewijd aan de raadselachtige en boeiende Franse geschiedschrijver en filosoof Michel de Certeau s.j. waar we vorige maand ook al naar verwezen.

We zijn zelf een beetje bezeten van de ideeënwereld van deze tegenstrijdige persoonlijkheid, over wie we elke dag een stukje bijdragen. Het is voor fijnproevers, maar hopelijk toch toegankelijk genoeg om duidelijk te maken waarom deze figuur me zo fascineert.

Hij was gespecialiseerd in de zeventiende-eeuwse Franse mystiek en heeft veel bijgedragen aan de geschiedschrijving omtrent de bezetenheid van Loudun, waar een aantal nonnen in het Ursulinenklooster en een paar vrouwen daarbuiten door de duivel bezeten waren, wat veel ophef veroorzaakte in die tijd.

De link vindt u verderop in de kolommen, naast een verwijzing naar de maand mei in de scheurkalender, geheel herzien en in een nieuwe layout  gestoken, alsmede de link naar onze inzending voor de Turing wedstrijd dit jaar.

In onze diashow deze maand vijf affiches voor film of theater onder de titel 'Possession,' wat zowel bezit als bezetenheid kan betekenen.

De wereld van gisteren

24. nov, 2014

Die Welt von gestern

In onze herfstblog op datum van 15 en 16 november zijn de links te vinden naar de nieuwe CD met de prachtige trailer van Toon Fret en Veronika Iltchenko.

  • Mei

    In de scheurkalender is de maand mei vernieuwd en in een nieuw kleedje gestoken. Komt dat zien!

  • Turing wedstrijd

    Niet minder dan twaalf gedichten hebben we dit jaar ingediend, hier bij elkaar gebracht. Een lach en een traan.

  • Michel de Certeau

    In ons dagboek gaan we uitgebreid in op La Fable Mystique en andere geschriften van Michel de Certeau.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon