Uitgezonden op 07-01-2014 op de lokale zender.

Opvang voor druggebruikers

19. jan, 2014

Interview

De link op de foto onder de vorm van dat pijltje naast mijn linkeroog, werkt niet, want het is een screendump. Door op de onderlijnde titel 'Interview' hierboven te klikken, vindt u de link echter meteen. Zelf verkies ik de term middelengebruikers omdat het iets neutraler klinkt.

Editoriaal

Een brochure uit 1970.

Televisie

Deze maand had uw dienaar de eer een televisie-interview te mogen weggeven.

Daar is een fragment van opgenomen in het nieuwsitem, dat alles samen maar zo een vijf minuten duurt, omtrent het gebrek aan Nederlandstalige opvang voor druggebruikers in Brussel. Ik had natuurlijk veel meer te vertellen dan je in een paar minuten zou kunnen persen. Ik kreeg nauwelijks de tijd me voor te bereiden of daar stonden ze al, Sigrid Vandemaele en haar cameraman.

Het was zo uit de mouw geschud zonder veel erbij na te denken, en zo moet dat ook om televisie te maken, maar toch kwam er automatisch een reflex op gang van standpuntbepaling, en voor ik het wist, werd dit het thema van de maand januari in het dagboek: middelengebruik in al zijn aspecten. Het is een onderwerp dat me na aan het hart ligt. Ik ben daar nu twintig jaar mee bezig, stel je voor.

Ik heb in alle bescheidenheid enige ervaring opgebouwd en ik heb al die jaren veel gezwegen, tenzij in onze gespreksgroep onder collega’s waar we zulke dingen bespreken. Nu is het moment eens gekomen om een aantal van die bedenkingen aan het scherm toe te vertrouwen.

Romans

Het andere heugelijke nieuws deze maand, in termen van in mijn nopjes zijn is de plaatsing van niet een, maar liefst twee vergeten romans die al die tijd digitaal stof lagen te vergaren in een elektronische onderla.

Wat is dat een pak van mijn hart dat die er op staan. Dat iedereen dat kan lezen, al zal ik wellicht nooit weten wie en wanneer. ‘Alsem’ en ‘Sprokkelmaand zijn geplaatst in de ruwe versie van toen, zonder nu nog te proberen daar veel aan te veranderen of te corrigeren, in puur tekst zonder plaatjes. Hoewel ze al enkele jaren oud zijn behouden deze manuscripten toch hun sprankeling, mag ik hopen.  U vindt de links verderop in de drie kolommen.

Daarmee zijn de voornaamste achterstallige teksten nu wel geplaatst en kunnen we meer vooruit beginnen kijken. We blijven voortzwoegen aan de scheurkalender. We zouden 1986 eens kunnen beginnen aanpakken. We denken aan de uitbouw van de rubriek ‘Wat ik geloof’ naarmate we oudere gedeelten zullen moeten slopen, om zo aan recyclage te doen van de bruikbare stukken.

Meer plannen dan tijd om ze uit te voeren.

Plaatjes van de maand

20. jan, 2014

Middelengebruik

We illustreren onze doorgaande serie over middelengebruik onder meer met de volgende afbeeldingen. Op het net gevonden, en ik heb geen idee of er rechten op rusten. Door op te klikken kunt u commentaren en links vinden die naar andere onderdelen van de site doorlopen.

Drie romans

20. jan, 2014

Trilogie

Drie romans is niet hetzelfde als een trilogie. Maar het is toch goed geprobeerd.
We zijn trots op de drie titels hieronder.

  • De Laatste Ketter

    Deze roman staat al een tijdje op de website. Het verhaal van Miguel Molinos en zijn rechtsgang einde zeventiende eeuw onder de Romeinse Inquisitie.

  • Alsem

    Nieuw! Toevallig of niet, deze roman 2002 heeft ook al met middelengebruik te maken en de kwalijke gevolgen ervan. Lamento voor een gebruiker.

  • Sprokkelmaand

    Nieuw! Hier komt een heel andere verslaving om de hoek kijken. De tekst is redelijk expliciet homo-erotisch getint. Let op als u de link aanklikt.

Met een knipoog mag je wel zeggen

Dirk van Babylon