Nieuwsbrief Oktober

22. okt, 2016

Vrede voor U

Deze maand staan in de herfstblog vooral Sinterklaas met zijn zwarte pieten ter discussie, en we hebben een diashow over Judith en Holofernes samengesteld.

Judith onthoofdt Holofernes door Artemisia Gentileschi

Van Judith

Gustav Klimt

Naar Piet

Tussen Judith en Holofernes aan de ene, en aan de andere kant Sinterklaas en Zwarte Piet, zie ik niet zo direct een verband. Ze komen elkaar deze maand echter tegen in onze blog.

De beeldschone Joodse prinses Judith verleidt de vijandige veldheer Holofernes, brengt met hem de nacht door en onthoofdt hem tegen de ochtend met zijn eigen zwaard. Het afgehakte hoofd brengt ze haar landgenoten als bewijs. Dat is in een notendop het plastische Bijbelverhaal dat doorheen de eeuwen schilders heeft geïnspireerd tot het afbeelden van een mooie vrouw met een mannelijk hoofd zonder lichaam in haar bezit.

Ze is vaak vergezeld van een medeplichtige dienares. We hebben een paar aardige illustraties bij elkaar gezocht voor deze aflevering  van de nieuwsbrief. Het hoogtepunt daarvan is de dramatische versie van Artemisia Gentileschi waarmee we openden.

Er is weinig aan de site veranderd deze maand. Niets aan te kondigen, behalve misschien onze deelname aan de Turing gedichtenwedstrijd. De blog ‘Herfst 2016’ boomt door op de zwartepietdiscussie. Gevoelige zielen zijn gewaarschuwd. Het is een debat dat heftige passies doet oplaaien en ik neem een extreem standpunt in: niet alleen Zwarte Piet, maar ook Sinterklaas moet weg, of toch op zijn minst anders.

Weg met die koloniale, kerkelijke en kapitalistische klucht. Weg met die muffe lucht van deze K3 van het verleden, de KKK en ander gevaarlijk klootjesvolk. Een man in een tabberd en een rare hoed die ogenschijnlijk, hoe komisch ook, door zijn wilde omgeving wordt aanbeden, en ons even komt vertellen wie de stoute en de brave kinderen zijn, vormt een misselijke vertoning in een tijd waarin de kerk grotendeels haar gezag heeft verloren en geplaagd wordt door pedofilieschandalen.

Sinterklaas en Zwarte Piet hebben in de loop van de geschiedenis steeds naar de pijpen van de tijd gedanst, en dat zullen ze nu ook weer doen, door zich aan te passen aan de eisen die vandaag het daglicht zien in onze verscheiden samenleving.

 • Franz Von Stück

  Blog
  Het schilderij is hier een beetje ongelukkig uitgesneden, door een technisch gebrek van de 123 website, maar er is een betere weergave te zien op mijn blog Herfst 2016 omstreeks 23 oktober.

 • Kehinde Wiley

  Turing
  Tegen beter weten in neem ik nog maar eens deel aan de Turing gedichtenwedstrijd. Mijn inzending omvat een aantal gedichten. Ze zijn weergegeven onder Pasquino in het menu van de website.

 • Lucas Cranach de oudere

  Geef uw mening!
  In ons gastenboek kunt u gemakkelijker uw mening uiten, dan via de commentaarfunctie van de website, want de lengte van uw bijdrage is nu niet zo beperkt. U kunt zich eens laten gaan voor iets meer dan honderdveertig leestekens.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon